Articole

Codul culorilor pentru produsele dermato-cosmetice

Produsele de îngrijire a pielii sunt ambalate conform unui cod al culorilor. Se utilizează preponderent 4 culori: verde, roz, albastru și portocaliu, fiecare dintre ele având o anumită însemnătate de care este bine să ținem cont în momentul achiziției.

Culoarea VERDE: este culoarea caracteristică produselor adresate tenului mixt sau gras.

Tenul mixt (combinat)

Tenul mixt este caracterizat de prezența anumitor zone care secretă mai mult sebum, deci se ”îngrașă”, modificându-și astfel aspectul: zona T (fruntea-nasul-bărbia) este principala arie prin care acesta se identifică. Acest tip de ten este un mix între tenul gras localizat în zona T, restul feței (pleoapele, obrajii, pomeții și gâtul) putând să aibă caracteristicile unui ten gras, normal sau uscat. Ca urmare a faptului că aspectul și calitatea tegumentului variază în funcție de zonele de pe ten la care ne raportăm, trebuie avut în vedere faptul că este necesară îngrijirea specifică, diferențiată, a fiecăreia dintre acestea.

Tenul gras

Tenul gras este recognoscibil prin prisma tendinței de luciu continuu, ca urmare a dezechilibrului glandelor sebacee, acestea producând o cantitate excesivă de sebum. Aspectul lucios, tegumentul gros, anduranța și gradul de dilatare al porilor sunt aspectele urmărite în scopul identificării tenului gras. Pielea în acest sens este grasă, cu tonicitate crescută, de nuanță gălbuie, deoarece predomină keratina în stratul dermic superficial. Porii sunt dilatați din cauza reținerii unei cantități crescute de sebum, suprafața pielii având aspectul similar unei coji de portocală. Pe acest tip de ten apar riduri și linii de expresie mai târziu decât pe pielea mixtă sau uscată, dar cele care se formează sunt, în general, profunde. Statisticile arată că întâlnim tenul gras mai des la femeile care au părul brunet. Tenul gras poate face ușor tranziția de la o piele grasă la una seboreică. Din păcate, este un teren favorabil pentru apariția comedoanelor sau acneei, fiind lipsit de suplețe și frăgezime drept consecință a efortului la care sunt constant supuse glandele sebacee.

Excesul de secreție al glandelor sebacee poate suferi modificări ale PHul natural, ipoteză în care, în lipsa unei îngrijiri adecvate, apare un risc crescut în ceea ce privește apariția infecțiilor. Putem remarca faptul că make-up-ul rezistă mai puțin pe acest tip de ten prin comparație cu cel mixt sau uscat.

În funcție de gradul intensității secreției de sebum, putem distinge 2 tipuri de ten gras: cel uleios și cel asfixic.

Culoarea ROZ: este culoarea caracteristică produselor adresate tenului sensibil.

Tenul sensibil

Este important de menționat că există posibilitatea ca orice tip de ten să devină sensibil. Particularitatea acestui tip de ten este reactivitatea rapidă și crescută față de o piele normală. Cei mai puternici stresori ai tenului sensibil sunt variațiile mari de temperatură, frigul sau căldura excesivă, poluarea, oboseala acumulată, stresul oxidativ, spectrul emoțional, consumul de tutun, alimentația, ș.a.m.d.

Persoanele care au ten sensibil sunt predispuse la resimțirea unui disconfort cutanat precum senzațiile de întindere a tegumentului, de furnicături (înțepături), dar și de arsură. În unele cazuri pot apărea semne vizibile, aici referindu-ne la deshidratare, descuamarea fină a țesutului epitelial, cuperoză sau roșeață difuză. Este important de menționat că un produs care se adresează tenului sensibil este potrivit a fi utilizat oricărui tip de piele.

Culoarea ALBASTRĂ: este culoarea caracteristică produselor adresate tenului uscat.

Tenul uscat:

Tenul uscat (piele sebostatică)

În această categorie intră tenurile cu piele lipsită de elasticitate, care se exfoliază frecvent și care se simte, la atingere, în loc de catifelată, mai degrabă aspră. Tenul uscat este recognoscibil după pielea subțire, cu grad mare de fragilitate, ternă, mată, întinsă și cu pori de dimensiuni reduse. Predispozițiile acestui tip de ten sunt iritabilitatea,  descuamarea și formarea prematură a ridurilor și a liniilor de expresie, drept consecință a faptului că este mai subțire decât cea grasă, care se ridează după timp îndelungat, însă mai profund. Pielea este caracterizată de finețe, transparență, tendință cuperotică, iar odată cu înaintarea în vârstă se remarcă un aspect pergaminat, translucid. Tenul uscat este consecința insuficienței secretorii a glandelor responsabile de producerea de sebum și poate fi de două feluri, uscat ca urmare a cantității mici de lipide în structură sau deshidratat, drept consecință a lipsei de apă din țesut.

Drept concluzie, putem identifica două cauze majore care determină acest tip de ten, factorii ereditari, de exemplu persoanele roșcate sau blonde sunt mai numeroase în rândul celor care se confruntă cu acest tip de ten, dar pot fi și factori exogeni, precum îngrijirea necorespunzătoare. Principalele dezavantaje ale tenului uscat sunt reprezentate de gradul redus al hidratării și al agrezistenței la agresiunile cauzate de factorii de mediu.

Culoarea portocalie: este culoarea dedicată produselor cu factor de protecție solară (Sun Protection Factor – cunoscut sub acronimul SPF sau FPS)

Produsele cu SPF protejează pielea împotriva razelor UV care sunt responsabile de creșterea riscului de apariție a melanomului sau a altor tipuri de cancere de piele. Alegerea produsului potrivit de protecție solară poate fi o adevărată provocare, însă este recomandată alegerea unui produs care are indicele SPF de minimum 30, sfatul aplicându-se indiferent de tipul de piele. De altfel, este foarte important ca produsul de protecție solară să fie aplicat cu minimum 15-20 de minute înainte de expunerea la razele UV și reaplicat constant pe parcursul zilei, la intervale de 2-3 ore sau imediat după ce ați ieșit din apă în cazul băilor în mare, ocean sau piscină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *