Ce este botox-ul?
Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) este prima alegere atunci când vrem să estompăm ridurile de la nivelul etajului superior al feței: frunte, glabelă (zona dintre sprâncene) și „laba gâștii” (ridurile din jurul ochilor), acționând ca un relaxant muscular.
Cum a devenit Botox-ul un produs utilizat de esteticieni?
Efectele Botox-ului în sfera estetică au fost descoperite accidental la finele anilor ’80, când Dr. Jean Carruthers a observat o ameliorare a ridurilor de expresie la pacienții care erau tratați pentru strabism. În 1992 a publicat o lucrare științifică în acest sens, iar de atunci a devenit unul dintre cele mai dorite tratamente estetice la nivel mondial, fiind aprobat de FDA în anul 2002.
Ce zone se pot trata?
În practica esteticii medicale folosim toxina botulinică de tip A cu rol funcțional pentru tratarea hiperhidrozei (transpitația excesivă) la nivel palmar (palme), plantar (tălpi) și axilar (axile) și bruxismului (scrâșnitul dinților) prin injectarea substanței în muschii maseteri, obținând astfel și un efect de slimming al feței. Cu rol estetic, Botox-ul se poate injecta în treimea superioară a feței, vizând trei zone: fruntea, glabela (între sprâncene) și zona perioculară, dar mai poate fi utilizat și pentru ridurile care se formează pe nas (bunny lines), pentru a corecta descoperirea excesivă a gingiilor în timpul râsului (gummy smile), dar și la nivelul gâtului pentru a îmbunătăți aspectul pielii (Nefertiti lift).
Are Botox-ul și alte utilizări estetice?
Da, se pot injecta puține unități și deasupra buzei superioare în cazul prezenței „ridurilor fumătorului”, acele linii verticale, dar poate fi utilizat și pentru a ridica colțurile gurii care, din nefericire, odată cu trecerea timpului, ne pot crea un aspect înăsprit, obosit, al feței.
Injectarea cu toxină botulinică este dureroasă?
Durerea este percepută subiectiv, gradul de toleranță fiind diferit de la pacient la pacient, însă pentru a oferi maximum de confort se poate aplica o cremă anestezică pe zona care urmează să fie injectată, astfel încât disconfortul resimțit să fie 0. Mulți dintre pacienți preferă injectarea fără anestezie, afirmând că se simt doar „ciupiturile” cauzate de pătrunderea acului în țesut.
Care este prețul unei astfel de ședințe?
Prețul unei ședințe diferă în funcție de zona injectată și numărul de unități injectate. Dacă ne raportăm la o zonă din treimea superioară a feței (frunte, glabelă sau periocular) prețul va fi de 800 RON, însă dacă vorbim despre gât, putem ajunge la un cost / tratament de până la 2.300 RON.
Există contraindicații la aplicarea tratamentului cu Botox?
Toxina Botulinică de tip A este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu alergie la neurotoxina botulinică de tip A, la albumină serică umană, sucroză (zahăr), lactoză sau clorură de sodiu.
Ce se întâmplă dacă întrerupem tratamentul?
În cazul în care nu se revine în cabinetul medical pentru injectarea periodică, mușchii își vor relua activitatea, formându-se din nou ridurile de expresie. Nu există adevăr în mitul conform căruia „ne cade fața dacă nu ne mai injectăm”!
Puterea maseterilor va reveni la normal, dacă vorbim despre scrâșnitul dinților, iar în cazul tratamentului pentru hiperhidroză, cantitatea de transpirație produsă de glandele sudoripare nu va mai fi inhibată.
Botox-ul conține substanțe chimice?
Pe lângă Clostridium botulinum, în flacoanele de Botox mai găsim soluție de albumină umană, lactoză, apă pentru preparate injectabile, clorură de sodiu și sucroză (zahăr).
Există vreo consecință a Botox-ului?
Ca orice tratament medical, acesta poate provoca reacții adverse, cu toate că nu sunt frecvente. De regulă, reacțiile adverse se observă în prima săptămână și sunt temporare, cea mai frecventă reacție fiind durerea de cap, care apare în primele 2-3 zile ca o durere „surdă”, nefiind necesară administrarea unui antiinflamator. Reacțiile post-procedură pot fi limitate la zona din jurul locului de injectare (de exemplu: durere locală, cauzată de înțepături, sensibilitate, înroșirea pielii (eritem) în primele 20-30 minute de la injectare, prurit (mâncărimi), hematom sau echimoze (vânătăi).
Cât durează?
Injectarea cu Botox este o procedură rapidă, care se poate efectua în intervale de timp între 15-30 minute, în funcție de zona vizată. Efectul toxinei botulinice de tip A se menține pe perioade de timp diferite, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, precum rata metabolică sau stilul de viață, însă în medie este nevoie de două ședințe de tratament pe parcursul unui an calendaristic, respectiv o ședință la 5-6 luni.
Funcționează imediat?
Nu, primul efect al tratamentului se observă în primele 2-4 zile post-injectare și atinge apogeul la 14 zile după efectuarea procedurii. Persoanele din jurul tău vor remarca un ten luminous și odihnit, în funcție de tratamentul ales, „baby Botox” sau Botox-ul clasic.
Ce se întâmplă dacă există vreo greșeală?
Dacă ne referim la o greșeală din partea pacientului, anume nerespectarea indicațiilor medicului curant, există riscul ca instalarea toxinei botulinice de tip A să nu se realizeze corect și complet. În cazul în care luăm în calcul o eroare medicală, vom aplica metode de reducere a efectului toxinei, astfel încât să remediem orice complicație nedorită.